torstai 10. lokakuuta 2013

Loiste-kirjailijakiertue 4.-9.11.2013 Ruotsissa

Pohjoissuomalaiset kirjailijat esiintyvät marraskuussa Ruotsissa eri tilaisuuksissa. Tukholmassa kirjailijavierailuja on Suomen suurlähetystössä sekä yliopistolla. Kiertueen päätteeksi kirjailijat esiintyvät Ruotsinsuomalaisilla kirja- ja kulttuurimessuilla Tukholmassa 9.11.2013. Kirjailijat vierailevat myös Botkyrkassa, Eskilstunassa, Hallstahammarissa, Örebrossa ja Södertäljessä.

Idea kiertueesta syntyi, kun Taiteen keskustoimikunnan silloinen puheenjohtaja Leif Jakobsson vieraili Oulussa alkuvuodesta 2011. Kiertueella esitellään erityisesti ruotsinsuomalaiselle yleisölle pohjoissuomalaista nykykirjallisuutta. Kiertueella esiinnytään niin suomenkielisille lapsille, aikuisille kuin ikääntyneillekin.

Suomalaisten kokemukset Ruotsissa ovat olleet ajankohtainen aihe, esimerkkinä Mika Ronkaisen ohjaama Laulu koti-ikävästä -dokumenttielokuva. Entisen Oulun läänin alueeltakin monet lähtivät työn perässä Ruotsiin. Ja monet jäivät. Useat ruotsinsuomalaiset kirjailijat ovat viime vuosina julkaisseet teoksia. Ja suomenkielinen toiminta on aktivoitunut. Samalla suomen kielen asema vähemmistökielenä on vahvistunut. Ajankohta kiertueelle on mitä sopivin.

Kiertueen tarkoituksena on tehdä pohjoissuomalaista kirjallisuutta tunnetummaksi Ruotsissa. Lisäksi suomalaiset kirjailijat tutustuvat Ruotsissa asuviin kirjailijoihin sekä kirja-alan toimijoihin. Kiertue luo hyvän pohjan tuleville yhteistyöprojekteille.

Kirjailijat

Miki Liukkonen (s. 1989) on oululainen musiikin, kirjallisuuden ja kuvataiteen vapaa työläinen. Hän voitti J. H. Erkon runokilpailun vuonna 2009. Liukkosen esikoisrunokokoelma Valkoisia runoja ilmestyi 2011 (WSOY).  Liukkosen toinen runokokoelma Elisabet (WSOY, 2012) kertoi äidin kuolemasta. Syyskuussa 2013 häneltä ilmestyi Lapset auringon alla -esikoisromaani (WSOY). Kirja on tärähtänyt kasvuromaani isästä ja pojasta, keltaisesta ja pyramidien purkamisesta.

Essi Kummu (s. 1977) on Oulussa asuva kirjailija. Kummun esikoisromaani Mania (Tammi) ilmestyi 2006. Toinen romaani Karhun kuolema (Tammi, 2010) oli Tiiliskivi-palkintoehdokkaana. Lastenkirja Puhelias Elias (Tammi, 2012) oli ehdolla Finlandia Junior -palkinnon saajaksi. Kuvituksen kirjaan teki Marika Maijala.

Heli Slunga (s. 1982) on Oulussa asuva kirjailija. Slunga on myös valittu Oulun Vuoden taiteilijaksi 2013. Kirjoittamistyönsä lisäksi Slunga on keskittynyt performatiivisiin runoesityksiin, joihin hän yhdistää mm. musiikkia ja burleskia. Slunga on julkaissut kolme runokokoelmaa. Esikoisrunokokoelma Jumala ei soita enää tänne ilmestyi 2008 (Minerva), Varjomadonna 2009 (Minerva) ja Orjan kirja 2012 (WSOY).

Juontajana toimii kirjallisuuden läänintaiteilija Tuomo Heikkinen (s. 1980). Heikkinen järjestää muun muassa erilaisia kirjallisuustapahtumia.

Kiertueen järjestää Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste. Yhteistyökumppaneina toimivat Suomen suurlähetystö Tukholmassa, Suomen Tukholman instituutti  Ruotsinsuomalaisten keskusliitto, Ruotsinsuomalainen kulttuurin ystävät -yhdistys, Tukholman yliopisto, Oulun kirjailijaseura ry, WSOY, Tammi, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto, esiintymispaikkakunnat sekä niiden esiintymispaikat.

Lisätietoa:
kirjallisuuden läänintaiteilija Tuomo Heikkinen
Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste
+358 295 330 863
tuomo.heikkinen@minedu.fi

Kiertueohjelma

Maanantai 4.11.

Klo 14-16 Kirjailijakiertueen avaus Suomen suurlähetystössä (Gärdesgatan 11, Tukholma)

Tiistai 5.11.

Klo 17-18.30. Kirjailijavierailu Tukholman yliopistossa (Universitetsvägen 10 E, E355, Tukholma)

Keskiviikko 6.11.

Klo 11.40.-12.40. Kirjailijavierailu Botkyrkan ruotsinsuomalaisella koululla (Utbildningsvägen 4, Tumba)
* esiintyminen vain koululaisille

Klo 18 Kirjailijavierailu Eskilstunan kaupunginkirjastossa (Kriebsensgatan 4, Eskilstuna)

Torstai 7.11.

Klo 11 Kirjailijavierailu Hallstahammarin kirjastossa (Parkgatan 7, Hallstahammar)

Klo 18 Kirjailijavierailu Örebron kaupunginkirjastossa (Näbbtorgsgatan 12, Örebro)

Perjantai 8.11.

Klo 13-15 Kirjailijavierailu Morkullassa (Karlslundsgatan 12, Södertälje)

Lauantai 9.11.

Klo 11-17 Ruotsinsuomalaiset kirja- ja kulttuurimessut (Suomen Tukholman instituutti, Snickarbacken 2–4, Tukholma)


2 kommenttia:

  1. Kuka on maanantain 4.11. neljäs kirjailija?

    VastaaPoista
  2. Loiste-kirjailijakiertue lämpimästi tervetullut Ruotsiin!

    Hienoa, että teillä on kiertueen kautta jo monia yhteistyökumppaneita ja matkanne varrella teille on luvassa lisää inspiroivia kontakteja.

    Tapaamisiin maanantai-iltana 4.11. 2013 myös Ruotsinsuomalaisten Keskusliitossa, tutustumisen ja kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyvien työpalavereiden ja yhteistyöideoiden merkkeissä, kun Loisteenne saapuu Tukholman Bellmanninkadulle.

    Loiste laajeneekin kiertueenne aikana mukavasti muualle Mälarinlaaksoon ja Örebrohon, joka aiemmin tänä vuonna on liittynyt täkäläiseen suomen kielen hallintoalueeseen. Vaikka tuo hallintoalue-sana kuullostaa byrokraattiselta, ja osittain se täsmääkin, niin suomen kielen hallintoalue -uudistuksen sisältönä on saada luotua ja tarjota lakisääteiset suomenkieliset peruspalvelut (varhaiskasvatus/esikoulu ja vanhustenhoito ), joihin ruotsinsuomalaisilla on nykyisin oikeus yhtenä Ruotsin viidestä kansallisesta vähemmistöstä. Suomen kielen ja suomenkielisen kulttuurin edistäminen ja kehittäminen Ruotsissa on se laajempi tavoite, jonka saavuttamiseen teidän kiertueenne ja muut Suomesta tulevat virikkeet antavat tukea, intoa ja lisävoimaa. Pohjanlahden yli ulottuvaa eri alojen yhteystyötä voisi ehkä olla enemmänkin. Meiltäkin löytyy annettavaa, myös Ruotsista Suomeen, kuten totesimme Ruotsinsuomalaiset - ryhmän paljon kiinnostusta herättäneellä vierailulla Turun kansainvälisille kirjamessuille kuukausi sitten.

    Hienoa myös, että Loiste-kiertueenne lopussa ehditte osallistua Ruotsinsuomalaisille kirja- ja kulttuurimessuille lauantaina 9.marraskuuta 2013 Suomen instituutissa täällä Tukholmassa. Lisätietoja: www.kulttuuri.se ja www. finlandsinstitutet.se sekä ajankohtaisesta ruotsinsuomalaisesta järjestötoiminnasta www.rskl.se

    Meillä Ruotsinsuomalaisten Keskusliitossa on alkamassa arkistointiin ja aikalaiskuvausten keräämiseen liityvä Kulturarvslyftet-projekti, jota tukemaan toivomme hyvää vuorovaikutusta ja yhteistyötä ammattikirjailijoiden ja muiden taitavien kynänkäyttäjien välille, myös Pohjanlahden yli.

    Pidetäänpä yhteyttä senkin asian tiimoilta, terveisin

    Raija Kärkkäinen Eriksson, Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto, Tukholma

    VastaaPoista