Noste-kirjailijakiertue 6.-9.4.2011

Noste-kirjailijakiertue järjestetään 6.-9.4.2011 Pohjois-Pohjanmaan eteläisissä kunnissa. Pohjoissuomalaiset kirjailijat vierailevat neljän päivän aikana seitsemällä paikkakunnalla. Kiertue jalkautuu Piippolaan, Kärsämäelle, Haapavedelle, Nivalaan, Ylivieskaan, Oulaisiin sekä Raaheen.

Kiertueelle lähtevät sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen, runoilija Miia Paani, aforistikko Eero Suvilehto sekä kirjailijat Essi Kummu ja Pauliina Vanhatalo. Lisäksi kirjailija Varpu Vilkuna esiintyy 7.4. Nivalassa ja kirjailija Erkki Tuormaa 9.4. Raahessa. Raahen päätösklubilla lavalla nähdään myös Berliini-runomusiikkiesitys, jossa esiintyvät Tuomo Heikkinen (runot), Antti Rundelin (viulu/basso) sekä Okko Meinilä (kitara).

Tilaisuuksissa kirjailijat kertovat työstään sekä lukevat otteita tuotannostaan. Kirjailijoilla on myös kirjojaan myynnissä tilaisuuksissa.

Kiertueen päätavoitteena on tuoda alueen kirjailijoita tunnetuiksi sekä lähestyttää kirjailijaa ja lukijaa. Kiertue tarjoaa kirjallisuustilaisuuksia myös sellaisissa kunnissa ja paikoissa, joissa niitä ei muutoin ole juuri koskaan. Kiertueella kirjailijan työtä nostetaan esille. Kiertueen tarkoituksena on antaa virikkeitä lukemisen sekä kirjoittamisen harrastamiseen.

Oulun läänin taidetoimikunta järjestää kiertueen yhteistyössä kuntien ja paikallisten toimijoiden kanssa. Tilaisuudet ovat pääsymaksuttomia ja avoimia, paitsi Nivalan lukiovierailu on tarkoitettu vain lukiolaisille. Juontajana kiertueella toimii kirjallisuuden läänintaiteilija Tuomo Heikkinen.

Noste-kirjailijakiertue on jatkoa Koillismaalle ja Kainuuseen suuntautuneelle Kipinä-kirjailijakiertueelle 17.-20.11.2010.Kirjailijat

Esiintyvät kaikissa kiertueen tilaisuuksissa:


Lauri Ahtinen (s.1983) on oululainen sarjakuvataiteilija ja opettaja. Häneltä on ilmestynyt kaksi sarjakuva-albumia, Melankolian kaksi huonetta ja keittiö (WSOY 2009) jaViidentoista minuutin yksinäisyys (WSOY 2010). Kirjojen sarjakuvat ovat kolmen kuvan stripeistä muodostuvia kokonaisuuksia, jotka perustuvat enemmän tekstiin kuin kuvan ilmaisuvoimaan. Pääosassa on ihminen, joka kertoo totuutensa; mielentilojen spektri liikkuu laajasti aina apatiasta melankoliaan. Ahtinen käyttää työkaluinaan absurdia huumoria ja tainnutusasetta.


Essi Kummu (s.1977) on Limingasta kotoisin oleva kirjailija. Kummu on monipuolinen taiteilija, jota työllistävät kolmannen romaanikäsikirjoituksen lisäksi myös yhteistyö kuva- ja mediataiteen parissa, sekä käsikirjoittaminen tanssiteoksessa. Kummu on Suomen kirjailijaliiton jäsen.

Essi Kummun työskentely on ekspressiivistä. Kirjoitus syntyy tunteesta ja intuitiosta. Kummu pitää itseään fyysisenä tekijänä, jonka kirjaimet puskevat kehon läpi kävelemällä, juoksemalla ja tanssimalla: ne pitää hikoilla itsestä ulos.

Kummu on valmistunut Oulun yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan kirjallisuus. Kummun esikoisromaani Mania (Tammi) ilmestyi 2006. Kummun toinen romaani Karhun kuolema (Tammi, 2010) oli Tiiliskivi-palkintoehdokkaana. Romaani ilmestyy italiaksi loppuvuonna.

Lisätietoa: http://www.tammi.fi/kirjailijat/kirjailija/225

Miia Paani (s. 1969) on oululainen runoilija ja opettaja. Esikoisrunokokoelma Nimeämätöntä varten (Nihil Interit) ilmestyi vuonna 1996 ja uusin teos Puut juurilla ja naiset (ntamo) vuonna 2010. Hän on kirjoittanut runoja myös lapsille. Paanin runoja on käännetty englanniksi, ja niitä on ollut esillä Ruotsissa runonäyttelyssä ja kuultavana runopuhelimessa.

Esikoisessaan Paanin on kiitelty kehitelleen sekä ”kielipelin vailla tunnistettavia esikuvia” että kirjoittavan itsensä ”osaksi naissukupolvien ketjua”. Myös hänen viimeisintä kokoelmaansa on pidetty naiseuden kokemuksen kuvauksena, ja on nähty, että siinä modernismi puhkeaa kansanrunoudeksi.

Paani on Oulun kirjailijaseura ry:n, Huutomerkki ry:n sekä Kirjan ystävät Amici Librorumin jäsen.


Eero Suvilehto (s. 1947) on oululainen kirjallisuuden tohtori, kirjailija, tulkki ja puheterapeutti, joka kutsuu itseään kirjallisuuden sekatyömieheksi. Vuodesta 1976 hän julkaissut useita satoja runoja, aforismeja, kertomuksia, kolumneja, esseitä ja käännöksiä useissa lehdissä sekä antologioissa. Edelliset teokset ovat aforismikokoelma Kysyi sammakko tietä (Puntsi, 2007) sekä Maailmanpyörää polkemassa (Vihreä Kettu, 2010). Suvilehdolta on ilmestynyt seitsemän kaunokirjallista teosta.

Suvilehdon tekstit ovat usein eräänlaisia tunnelmallisia matkakertomuksia, joissa tarkastellaan Eurooppaa ja maailmaa vaihtuvista, usein henkilökohtaisista näkökulmista. Hänen tuotantoaan on siteerattu runsaasti ja sitä on ilmestynyt jo kymmenellä eri kielellä. Runojen, novellien ja aforismien lisäksi Suvilehto on kirjoittanut myös sanoituksia lauluihin, joita hänen veljensä flamencokitaristi Kari Suvilehto on säveltänyt.

Suvilehto on toiminut Oulun yliopiston logopedian lehtorina lyhyitä katkoksia lukuun ottamatta vuosina 1986-94 ja 1999-2003. Hän on työskennellyt pitkään Euroopan eri yliopistoissa, muun muassa suomen kielen lehtorina Sofian (1980-85) ja Reykjavikin (1995-99) yliopistoissa sekä viimeksi Wienissä.

Suvilehto on tehnyt uran myös painijana, suurimpana saavutuksena kreikkalais-roomalaisen painin Pohjoismaiden mestaruus vuodelta 1972. Hän on mukana Raskaan sarjan runoja -kokoelmassa (Puntsi, 2008) jonka kaikki kirjoittajat ovat painimestareita.


Pauliina Vanhatalo (s. 1979) on oululainen kirjailija. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopistosta filosofian maisteriksi kirjallisuuden laitoksen luovan kirjoittamisen koulutusohjelmasta, sivuaineina yleinen kirjallisuus, filosofia ja kulttuuriantropologia. Vuoden 2002 alusta heinäkuun 2005 loppuun hän opetti luovaa kirjoittamista Jyväskylän avoimessa yliopistossa.

Vanhatalon teoksia ovat mediaa ja yksityisyyttä käsittelevä romaani Gallup (Tammi 2009),Lääkärileikki (Tammi, 2007) ja Viittä vailla (Tammi, 2005). Neljäs romaani on tekeillä kevääksi 2012.Kertojana Vanhatalo kannattelee vähäeleisen suomalaisproosan perinteitä, ei selitä eikä syyllistä.

Kirjailijantyön ohella hän on opettanut kirjoittamista lukuisissa eri oppilaitoksissa, kirjoittanut kolumneja mm. Kalevaan sekä toimii lokakuussa 2010 perustetun Oulun kirjailijaseura ry:n puheenjohtajana.Vierailevat esiintyjät:

Varpu Vilkuna (s. 1951) on Nivalassa asuva toimittaja ja kirjailija. Hänen uusin nuortenromaaninsa Ripa (Mäntykustannus) ilmestyi 2010. Ripa tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen havaituista nuorten seksuaalisista hyväksikäytöistä.

Vuonna 1992 ilmestyi Vilkunan esikoisteos Rulla(Tammi). Vilkuna oli Kirjapöllö-ehdokkaana teoksesta 2009. Lisäksi kaksi hänen romaaniaan ovat olleet Topelius-palkintoehdokkaina. Vilkunalle myönnettiin Kirjallisuuden Chydenius-palkinto vuonna 2001.

Vilkuna on tehnyt myös Pula-oopperan libreton 2004 yhdessä Jaakko Alatalon kanssa. Vilkuna on Oulun läänin taidetoimikunnan jäsen.


* esiintyy to 7.4.  klo 19 Nivalan kaupunginkirjastossa

Erkki Tuormaa (s. 1963) on oululainen kirjailija. Kotoisin hän on Porista. Koulutukseltaan Tuormaa on kasvatustieteiden maisteri. Hän on tietoturva-asiantuntija ja toiminut muun muassa tietoturvapäällikkönä ja tietoturvapalveluista vastaavana tuotepäällikkönä

Tuormaan esikoisdekkari Sadonkorjaaja(Kustannus-Mäkelä) julkaistiin vuonna 2010. Seuraava dekkari Suojelija (Kustannus-Mäkelä)julkistetaan huhtikuussa.

Suojelija-romaania kuvaillaan näin: “Pohjanmaalla kaadetaan tukiasemamastoja, ja Helsingissä Säteilyturvakeskuksen pysäköintialueella räjähtää autopommi. Iskujen tekijäksi epäillään SVS-nimistä ryhmää. Tutkinnan johtoon määrätään boheemi rikoskomisario Ilpo Lipponen, joka on saanut siirron Oulusta Keskusrikospoliisiin päämajaan Vantaalle ja muuttanut Helsinkiin. Siellä hän tapaa myös nuoruudenrakkautensa ja kokeilee siipiään hevibändin basistina. Tutkimukset polkevat paikoillaan, kunnes Espoosta löytyy nuoren opiskelijapojan ruumis. Tapahtumat kuljettavat Lipposen takaisin Ouluun, minkä lähistöllä sijaitsee SVS:n piilopaikka. Ja ennen kuin palaset lopulta loksahtelevat kohdilleen, komisariota odottaa liuta yllätyksiä...”


* esiintyy la 9.4.  klo 19 Raahen Ravintola Hovinarrissa


Berliini-runomusiikkiesitys

Tummasävyinen matka kulkee Berliinin katujen ja puistojen läpi menneisyyden kauhuista nykyajan riemuihin. Musiikki on omintakeisen sekoitus bluesia, valssia ja minimalismia: eteeristä maisemointia ja rujoa tunnelmointia. Alitajuisina vaikutteina Tom WaitsTuomari Nurmioja Antonio Vivaldi.

* runot: Tuomo Heikkinen
* sävellys: Okko Meinilä ja Antti Rundelin
* esiintyjät: Tuomo Heikkinen: runot,Antti Rundelin: viulu/basso, Okko Meinilä: kitara* esiintyy la 9.4.  klo 19 Raahen Ravintola Hovinarrissa


Kirjallisuuden läänintaiteilija juontaa

Tuomo Heikkinen (s. 1980) on Oulun läänin kirjallisuuden läänintaiteilija. Heikkinen aloitti tehtävässään lokakuussa 2009. Heikkinen juontaa kiertueen tilaisuudet.

Aiemmin Heikkinen on toiminut muun muassa kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry:n puheenjohtajana 2003-2008 sekä Oulun Muusajuhlat -sanataidefestivaalin tuottajana. Heikkinen sai kunniamaininnan J.H. Erkon kirjoituskilpailussa 2005. Hän on myös Aikakauslehti Kaltion kolumnisti. Heikkinen on kotoisin Kuhmosta.

Raahen klubilla Heikkinen esiintyy myös Berliini-runomusiikkiesityksessä, jossa hänen lisäkseen esiintyvät Antti Rundelin (viulu/basso) sekä Okko Meinilä (kitara).

Lisätietoa: http://www.runoilija.net/

Kiertueaikataulu

Oulun läänin taidetoimikunta järjestää kiertueen yhteistyössä kuntien ja paikallisten toimijoiden kanssa.

Juontajana kiertueella toimii kirjallisuuden läänintaiteilija Tuomo Heikkinen.

Keskiviikko 6.4.

Klo 12.30.-14 Kirjailijavierailu Piippolan käsi- ja taideteollisuusopistossa (PIIPPOLA)
Keskustie 29, Piippola
Lauri Ahtinen, Essi Kummu, Miia Paani, Eero Suvilehto, Pauliina Vanhatalo

Yhteistyökumppanit/järjestäjät: Piippolan käsi- ja taideteollisuusopisto

Klo 19-21 Kirjallisuusklubi Ravintola Jones Barissa (KÄRSÄMÄKI)
Aleksintie 1, Kärsämäki
Lauri Ahtinen, Essi Kummu, Miia Paani, Eero Suvilehto, Pauliina Vanhatalo

Yhteistyökumppanit/järjestäjät: Kärsämäen kunta / kulttuuritoimi, Jones Bar

Torstai 7.4.

Klo 13-14.30. Kirjailijavierailu Haapaveden kirjastossa (HAAPAVESI)
Haapaveden kirjasto, Urheilutie 64 B, Haapavesi
Lauri Ahtinen, Essi Kummu, Miia Paani, Eero Suvilehto, Pauliina Vanhatalo

Yhteistyökumppanit/järjestäjät: Haapaveden kaupungin kulttuuritoimi sekä Haapaveden kirjasto

Klo 19-21 Kirjallisuusklubi Nivalan kaupunginkirjastossa (NIVALA)
Kalliontie 21, Nivala
Lauri Ahtinen, Essi Kummu, Miia Paani, Eero Suvilehto, Pauliina Vanhatalo, Varpu Vilkuna

Yhteistyökumppanit/järjestäjät: Nivalan sivistyspalvelut

Perjantai 8.4.

Klo 12.15.-14 Kirjailijavierailu Nivalan lukiolla (NIVALA)
Peltotie 2, Nivala
Lauri Ahtinen, Essi Kummu, Miia Paani, Eero Suvilehto, Pauliina Vanhatalo

* Vain lukiolaisille

Yhteistyökumppanit/järjestäjät: Nivalan sivistyspalvelut

Klo 19-21 Kirjallisuusklubi Ylivieskatalo Akustiikassa (YLIVIESKA)
Koulukatu 2 B, Ylivieska
Lauri Ahtinen, Essi Kummu, Miia Paani, Eero Suvilehto, Pauliina Vanhatalo

Yhteistyökumppanit/järjestäjät: Ylivieskatalo Akustiikka, Ylivieskan kaupunginkirjasto

Lauantai 9.4.

Klo 13-14.30. Kirjailijavierailu Oulaisten kaupunginkirjastossa (OULAINEN)
Sahankatu 2, Oulainen
Lauri Ahtinen, Essi Kummu, Miia Paani, Eero Suvilehto, Pauliina Vanhatalo

Yhteistyökumppanit/järjestäjät: Oulaisten kirjastotoimi

Klo 19-22 Kirjallisuusklubi Ravintola Hovinarrissa (RAAHE)
Kirkkokatu 28, Raahe
Lauri Ahtinen, Essi Kummu, Miia Paani, Eero Suvilehto, Pauliina Vanhatalo, Erkki Tuormaa

Ohjelmistossa on myös Berliini-runomusiikkiesitys, jossa esiintyvät Tuomo Heikkinen (runot), Antti Rundelin (basso/viulu) sekä Okko Meinilä (kitara).

Yhteistyökumppanit/järjestäjät: Raahen kulttuuripalvelut sekä Raahen hovi