Kirjailijat

Jukka Behm - Kuvaajana Ville Palonen
Jukka Behm (s.1973) on Kouvolassa asuva kirjailija. Hänen esikoisteoksensa Dr. Mumbai (Tammi, 2007) voitti Bonnierin Pohjoismaisen romaanikilpailun, ja se on julkaistu myös Ruotsissa ja Norjassa. Muita romaaneja ovat Thaimaassa tapahtuva Matkoilla (Tammi, 2009) ja Intiaan sijoittuva dekkari Lahjoja norsujumalalle (Tammi, 2013). Behm on julkaissut myös muutamia rikosnovelleja ja tietokirjoja, joista mainittakoon Taskuvaippa ja vauvaradio (Gummerus, 2007) sekä Kouvola - tunnelmia (Kirjakaari, 2014).

Behm on kirjoittanut jatko-osan ns. Soft Crime -genreen kuuluvalle Lahjoja Norsujumalalle -romaanille, jossa intialainen entinen insinööri ja nykyinen polkupyöräkorjaamon omistaja ratkoo naapurustonsa pieniä rikoksia pyöränkorjaamisen ohella. Jostain itselleen tuntemattomasta syystä Behmin romaanien miljööt sijoittuvat usein ulkomaille. Hänellä on nyt työn alla mm. senegalilaisen katupojan tarina, mutta myös suomalaiseen pikkukaupunkiin sijoittuva kuvaus ns. viidesläisen herätysliikkeen nuorista.

Teokset
Dr. Mumbai (Tammi, 2007), romaani
Taskuvaippa ja vauvaradio (Gummerus, 2007), lapsiperheen sanakirja
Matkoilla (Tammi, 2009), romaani
Lahjoja norsujumalalle (Tammi, 2013), romaani
Kouvola - tunnelmia (Kirjakaari, 2014), kuvateos

Palkinnot
Bonnierin Pohjoismaisen romaanikilpailun voitto 2007

Lisätietoa



Mervi Heikkilä - Kuvaajana Hannu Syrjä
Mervi Heikkilä (s. 1974) on Seinäjoella asuva lasten- ja nuortenkirjailija sekä kirjastotoimenjohtaja, jonka tuotantoon kuuluu niin runoja lapsille kuin fantasiaa nuorille ja aikuisillekin.

Heikkilän esikoisteos Lupsukieli, ilomieli (Sudenhenki, 2007) sekä sen jälkeen ilmestynyt Yöpuu (Kirjapaja, 2008) sisältävät kauniita ja ilahduttavia lastenrunoja. Seuraavassa Mansikki ja moni muu – teoksessa (Kirjapaja, 2009) lehmät laulavat karaokessa ja paistavat pizzaa. Lämminhenkisen lastenrunokirjan on kuvittanut Virpi Penna.

Tarinakokoelmien Satupiiri (Muruja-kustannus/Rumus 2011) ja Noitatarinoita (Rumus, 2012) jälkeen Heikkilältä on ilmestynyt kaksi fantasiamaailmaan sijoittuvaa nuorten romaania, Kummajaisten kylä (Haamu Kustannus, 2014) sekä Louhen liitto (Haamu Kustannus, 2015).  Lisäksi hän oli mukana toimittamassa ja kirjoittamassa teosta Rakkaani romaanihenkilö (Avain, 2014). Hänen aikuisten fantasianovellejaan on julkaistu Kosmoskynässä ja Usva-verkkolehdessä.

Louhen liitto on Heikkilän uusin teos. Se on kalevalalaista perinnettä ja suomalaista mytologiaa raikkaasti ja modernisti käsittelevä nuortenkirja, jonka kehyskertomuksessa 16-vuotias Roona-tyttö saa tietää olevansa adoptoitu ja lähtee etsimään juuriaan. Tarinaan solmiutuvat myös myyttinen karhu, luontokuvauksesta innostunut hiljainen Aleksi ja Roonan maagiset taidot. 

Teokset
Lupsukieli, ilomieli – lastenrunoja (Sudenhenki, 2007)
Yöpuu – lastenrunoja (Kirjapaja, 2008)
Mansikki ja moni muu – lastenrunoja (Kirjapaja, 2009)
Satupiiri - neljän kirjoittajan yhteinen äänikirja (Rumus, 2011)
Satupiiri - paperikirja. Neljän kirjoittajan tarinakokoelma (Muruja-kustannus, 2011)
Noitatarinoita. Humoristisia noitatarinoita äänikirjana. (Rumus, 2012)
Kummajaisten kylä. Lasten ja nuorten romaani (Haamu Kustannus, 2014)
Louhen liitto. Nuorten romaani (Haamu Kustannus, 2015)

Palkinnot
LukuVarkaus-ehdokkuus 2015

Lisätietoa



Jyrki Heikkinen - Kuvaajana Markku Ruotsalainen
Jyrki Heikkinen (s. 1958) on Kuopiossa asuva kirjailija ja sarjakuvataiteilija. Hänen esikoisrunokokoelmansa Riemupolitiikan hautajaiset ilmestyi vuonna 1984 (Karisto).

Vuonna 2014 ilmestyi Heikkisen kuudes runokokoelma Huilumusiikkia remontin taustalla (ntamo). Teos on säevirta, alisiin laskeutuminen ja nousu ”Aamunkoiton radalle”, jossa korostunut konkretia, ”käsillätekeminen, portaissa kulkeminen” sekä ”fyysisten aistien alempi maailma” palvelevat näkymättömän saartamista: ”sielu on kehon mäntä”.

Heikkinen on julkaissut kaksi sarjakuva-albumia ja useita pienlehtiä sekä ollut mukana koti- ja ulkomaisissa sarjakuva-antologioissa. Viimeisin oma teos on serigrafiakirja Atomic Ace Skiing in Savo (Le Garage L. 2014).  Hän on ollut myös mukana useissa runoantologioissa, muun muassa Hidas tanssi, mäntyrunoja (Maahenki Oy, 2012) ja Wie anders du bist, miten olet toinen (ntamo 2013).

Lukuisiin näyttelyihin eri puolilla maailmaa osallistunut Heikkinen myös yhdistää sarjakuvailmaisua ja runoutta. Häneltä on ilmestynyt kaksi kuvarunokirjaa: Kiitosvirret ja ylistyslaulut (Asema, 2008) ja Apua on tulossa (Asema, 2010). Hänen kuvarunojaan on julkaistu mm. Kuti-lehdessä ja Lukufiiliksessä.

Runoteokset
Riemupolitiikan hautajaiset (Karisto, 1984)
U pui uje mui (Otava, 2002)
Pois voihke ja valitus! (Otava, 2004)
Hieno, pieni Kiekura (Otava, 2006)
Kalevanpoika (Otava, 2010)
Huilumusiikkia remontin taustalla (ntamo, 2014)

Palkinnot
2. palkinto Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun strippisarjassa 1999
1. palkinto Suomen Salmiakkiyhdistyksen sarjakuvakilpailussa 1999
1. palkinto Seiniä päin Taivaallisin pienlehti Helsingin XX sarjakuvafestivaaleilla 2005
Palkittu Sarjis 2005 -piirrä sarjakuva nuorille -kilpailussa 2005
3. palkinto virolaisessa Tammsaare-sarjakuvakilpailussa 2006
2. palkinto Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun novellisarjassa 2007

Lisätietoa



Jorma Koski - Kuvaajana Leena Koski
Jorma Koski (s. 1953) on Kemissä asuva ja Kuivaniemeltä kotoisin oleva kirjailija, joka kirjoittaa luonnon ja maaseudun inspiroimana. Luontosuhde on Koskelle tärkeä ja se näkyy paitsi hänen luontokuvausharrastuksessaan myös hänen teostensa intensiivisessä luontosuhteessa.

Jo Jorma Kosken ensimmäisessä teoksessa Viidestoista hanhi (Karisto, 1997) kuvastui kirjoittajan rakkaus eräelämään ja metsästykseen. Seuraavan teoksen Ketunlenkkejä (Karisto, 1998) jännittävissä tarinoissa pääosaa näytteli ketun ja näädän metsästys, niin nykyajassa kuin muinaisuudessakin.

Kosken teokset, esimerkiksi Hanhipiilo (Karisto, 2010), Tikankolonpetäjä (Karisto, 2008) ja Tasapeli (Karisto, 2005) ovat rehtiä, luonnonläheistä ja maailmanmenoa rauhalliseen tahtiin pohdiskelevaa lyhytproosaa.

Jorma Kosken tuorein teos Riekkomailla (Karisto, 2015) on hienovarainen ja elämänmakuinen novellikokoelma eränkäynnistä. Novelleissa jahdataan hirveä, odotellaan pyyntisäitä ja saadaan odottamatonta saalista rauhalliseen tahtiin.

Teokset
Viidestoista hanhi (Karisto, 1997), novellikokoelma
Ketunlenkkejä (Karisto, 1998), novellikokoelma
Hankiketut (Karisto, 1999), novellikokoelma
Pisto korpeen (Karisto, 2002), novellikokoelma
Tasapeli (Karisto, 2005), novellikokoelma
Tikankolopetäjä (Karisto, 2008), novellikokoelma
Hanhipiilo (Karisto, 2010), novellikokoelma
Riekkomailla (Karisto, 2015), novellikokoelma

Lisätietoa



Juha Kulmala - Kuvaajana Lotta Djupsund
Juha Kulmala (s.1962) on turkulainen runoilija, jolta on julkaistu neljä kokoelmaa. Hänen viimeisin runokokoelmansa Pompeijin iloiset päivät sai 2014 YLE:n Tanssiva karhu -runopalkinnon, ja edellinen kokoelma Emme ole dodo voitti 2011 Jarkko Laine -kirjallisuuspalkinnon.

Kulmalan runoissa sekoittuvat beat ja surrealismi, ekspressionismi ja symbolismi. Häntä on verrattu vyörytyksen ja kiteytyksen, ylevän ja rahvaanomaisen yhdistelijänä niin Walt Whitmaniin kuin Rabelaisiin. Runoissa on mukana usein myös kuivaa, lakonista huumoria. Hänen runojaan on käännetty ja julkaistu mm. englanniksi, viroksi, unkariksi, saksaksi, albaniaksi, venäjäksi, turkiksi ja ruotsiksi ja hän on esiintynyt useilla festivaaleilla ja klubeilla sekä Suomessa että ulkomailla.

Kulmala on myös mm. suomentanut, toimittanut ja varustanut biografialla kirjan Pjotr Kropotkin: Kapinahenki (Savukeidas 2009), kirjoittanut artikkelin Runon rakentamisesta ja rakenteista kirjaan Runon vapaus - syventävä opas runon kirjoittamiseen ja lukemiseen (Avain 2014, toim. Tommi Parkko) sekä kirjoittanut Lumooja- ja Jano-kirjallisuuslehtiin. Hänen ensimmäinen julkaistu teoksensa oli libretto tenori Seppo Ruohoselle 1999 esitettyyn monologioopperaan Ilmari – suomalaisen astronautin sielunmessu.

Teokset
…väärin kootut runot (Savukeidas, 2002), runokokoelma
?Mitä te odotatte (Savukeidas, 2006), runokokoelma
Emme ole dodo (Savukeidas, 2009), runokokoelma
Pompeijin iloiset päivät (Savukeidas, 2013), runokokoelma

Palkinnot
Tiiliskivi-palkintoehdokkuus 2009
Jarkko Lainen -kirjallisuuspalkinto 2011
Tanssiva karhu -runopalkinto 2014

Lisätietoa

Miki Liukkonen - Kuvaajana Matias Haataja
Miki Liukkonen (s. 1989) on oululainen musiikin, kirjallisuuden ja kuvataiteen vapaa työläinen. Hän voitti J. H. Erkon runokilpailun vuonna 2009.

Liukkosen esikoisrunokokoelma Valkoisia runoja ilmestyi 2011 (WSOY). Virkistävän poikkitieteellisessä esikoiskokoelmassa luonnontieteen ja runon kieli ottivat mittaa toisistaan. Liukkosen toinen runokokoelma Elisabet (WSOY, 2012) kertoi äidin kuolemasta. Liukkosen tavoitteena on, että runoudesta tulisi suositumpaa, helpommin lähestyttävämpää ja sellaista, että nuoret innostuisivat siitä.

Vuonna 2013 häneltä ilmestyi Lapset auringon alla -esikoisromaani (WSOY). Kirja on tärähtänyt kasvuromaani isästä ja pojasta, keltaisesta ja pyramidien purkamisesta.

Kun Liukkonen julkaisi toisen runokokoelmansa, hän sanoi olevansa liian vanha kirjoittamaan enää runoja. Mutta muusat päättivät toisin. Maaliskuussa ilmestynyt Raivon historia -runokokoelma (WSOY, 2015) pulppusi ulos kuukaudessa kesällä 2014. Kokoelmasta sikermäksi kehkeytyvä teos on raivokas ja intensiivinen maailmanselitys ja sen kyseenalaistus: metaforista tiheä matka kahvilasta kaupunkiin, lapsuudesta mytologiaan ja historiasta maisemaan. Kun asiaa ajattelee tarkemmin, kesä ei lopu koskaan.

Liukkosen kirjoittama Tornado-monologinäytelmä sai ensi-iltansa Tampereen Ylioppilasteatterissa 2013. Lisäksi Liukkonen on ollut mukana useissa antologioissa. Hänen novellinsa Marokon jälkeen julkaistiin kansainvälisessä Granta-lehdessä.

Teokset
Valkoisia runoja (WSOY, 2011), runokokoelma
Elisabet (WSOY, 2012), runokokoelma
Lapset auringon alla (WSOY, 2013), romaani
Raivon historia (WSOY, 2015), runokokoelma

Palkinnot
J. H. Erkon runokilpailun voitto 2009
Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon finalisti 2011
Nuori Pakkala -kirjallisuuspalkinto 2012
Runeberg-ehdokkuus 2013

Lisätietoa



Aki Luostarinen - Kuvaajana Pentti Nisonen
Aki Luostarinen (s. 1952) on pieksämäkeläinen kirjallisuuden moniottelija. Kangaslammilla syntynyt Luostarinen tuli kirjallisuuteen 1970-luvun puolivälissä menestyttyään WSOY:n Vuosirengas-kilpailussa.

Luostarisen esikoisteos, runokokoelma Näinä aikoina on haaveista vaiettava (WSOY) ilmestyi vuonna 1976. Kirjoja on ilmestynyt 12, joista viimeisin on runokokoelma Ajan olo (WSOY, 2012). Runojen ohella hän on julkaissut myös kaksi romaania.

Kirjojen lisäksi Luostarinen on tehnyt kuunnelmia ja muutakin draamaa, julkaissut artikkeleita, esseitä, pakinoita, kolumneja, kirja-arvioita ja novelleja. Hän on toiminut myös kirjoittajakurssien ohjaajana ja toimittanut lehtiä.

Luostarinen asui Helsingissä 36 vuotta ja palasi Etelä-Savoon seitsemän vuotta sitten. ”Vaikka en koskaan erityisemmin kouluista pitänyt, asun nyt entisessä (vaan ei vanhassa) koulussa. Viime vuosina olen hakeutunut mahdollisuuksien mukaan talviajoiksi vieraille maille.”

Kirjoittamisen ohella Luostarinen pitää erityisesti lukemisesta, puutarhahommista, halonhakkuusta, joistakuista ihmisistä, alentojolaisesta punaviinistä ja Beethovenin Pastoraalisinfoniasta.

Teokset
Näinä aikoina on haaveista vaiettava (WSOY, 1976), runokokoelma
Luonnostani (WSOY, 1978), runokokoelma
Kosmoksen lapset (WSOY, 1979), runokokoelma
Tyrannit voivat hyvin (WSOY, 1981), runokokoelma
Ikuisuuden laulunpätkä (WSOY, 1984), runokokoelma
Pakanan vaellus (WSOY, 1990), romaani
Elinkautinen (WSOY, 1995), runokokoelma
Leonidit (WSOY, 1999), runokokoelma
Mennyt on vieras maa. Valitut runot 1975-2002. (WSOY, 2002), runokokoelma
Maan pakolainen (WSOY, 2004) runokokoelma
Poika ja torakat (WSOY, 2007), romaani
Ajan olo (WSOY, 2012), runokokoelma

Palkinnot
WSOY:n Vuosirengas-runokilpailun voitto 1975

Lisätietoa



Markku Ropponen - Kuvaajana Karoliina Ek
Markku Ropponen (s. 1955) on Jyväskylässä asuva kirjailija. Hänet tunnetaan parhaiten rikosromaaneistaan ja Otto Kuhala -sarjasta, mutta hän on julkaissut myös muita romaaneja sekä novelleja ja runoja. Vuonna 1998 hän sai Valtion kirjallisuustoimikunnan kolmivuotisen apurahan sekä samalta taholta viisivuotisen apurahan 2009 -2013 ja vuonna 2001 Keski-Suomen kulttuurirahaston apurahan. Ropponen on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti ja kirjastonhoitaja. Hän työskenteli yli 30 vuotta Jyväskylän kaupunginkirjastossa ennen ryhtymistään vapaaksi kirjailijaksi. Hän on ollut perustamassa osuuskuntamuotoista Crime Time -kustantamoa.

Teokset

Rikosromaanit
Pronssijuhlat (Tammi, 1990)
Kuolemanuni (Tammi, 1991)
Mies katoaa sateeseen (Tammi, 1992)
Paholaisen kiireet (Tammi, 1993)
Viimeinen auringonnousu (Tammi, 1994)
Lavastus (Tammi, 2000)
Pimento (CrimeTime, 2012)
Laskevan auringon talo (CrimeTime, 2014)

Otto Kuhala -sarja
Puhelu kiusaajalta (Tammi, 2002)
Kuhala ja musta juhannus (Tammi, 2003)
Kuhala ja viimeinen kesävieras (Tammi, 2004)
Linnut vaikenevat, Kuhala (Tammi, 2005)
Kuhala ja takapihojen tuonenvarjo (Tammi, 2006)
Kuhala ja kuoleman hipaisu (Tammi, 2007)
Suruaika päättyy, Kuhala (Tammi, 2008)
Kuhala ja hautausmaan risteys (Tammi, 2009)
Kuhala ja kevään ensi ruumis (Tammi, 2010)
Kuhala ja vanginvartijan mandoliini (Tammi, 2011)
Kuhala & yöjuna (Tammi, 2012)
Kuhala & jokimurhat (Tammi, 2013)
Kuhala ja tuomitut (Tammi, 2014)
Kuhala ja vapaa pudotus (Tammi, 2015)

Muut teokset
Naisiin. Novelleja (Tammi, 1995)
Parvela, Timo & Ropponen, Markku: Isän kädestä. Kahden isän kirjeenvaihtoa. (Tammi, 1995).
Siivestäjät (Tammi, 1997)
Elämysmatka (Tammi, 1999)

Palkinnot
Nuoren Voiman Liiton kirjoituskilpailun runosarja 1985
Lahden Runomaraton1986
Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinto teoksesta Kuolemanuni 1991
Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto 1995

Lisätietoja
http://www.kirja.fi/kirjailija/markku-ropponen/


Läänintaiteilijat juontavat

Tuomo Heikkinen - Kuvaajana Tero Kyllönen
Tuomo Heikkinen (s. 1980) toimii kirjallisuuden läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipisteessä. Läänintaiteilijana hänen tehtävänään on tukea alueen ammattikirjailijoita sekä saada kirjallisuudelle lisää näkyvyyttä. Heikkinen järjestää erilaisia kirjallisuustapahtumia, kuten kirjailijakiertueita. Osa tapahtumista suuntautuu ulkomaille, kuten Venäjälle, Ruotsiin tai Saksaan.

Lisätietoa


Susanna Kolehmainen - Kuvaajana Jarmo Jauhanen
Susanna Kolehmainen työskentelee kirjallisuuden läänintaiteilijana Etelä-Savossa. Hän on työskennellyt sanataiteen parissa lähes kahdenkymmenen vuoden ajan monipuolisissa tehtävissä: ohjaajana ja kouluttajana, suunnittelijana, tuottajana ja esiintyjänä. ”Tavoitteeni on, että kirjallisuus taiteenalana olisi näkyvää, kuuluvaa, houkuttelevaa ja saavutettavaa.”











Vesa Lahti - Kuvaajana Pia Harjula-Lahti
Vesa Lahti (s. 1954) toimii kirjallisuuden läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksen Keski-Suomen aluetoimipisteessä. Hän kehittää ja koordinoi maakunnan alueella kirjallisuuden ja kirjoittamisen taiteen alaa. Hän järjestää muun muassa kirjailijavierailuja kouluihin, kirjastoihin ja eri kulttuuritapahtumiin sekä toimii yhteistyössä paikallisten kulttuurialan toimijoiden kanssa. Hän on julkaissut esikoisrunokokoelmansa vuonna 2007 ja kuluvan vuoden kesällä ilmestyy toinen runoteos.










Tittamari Marttinen - Kuvaajana Jenni-Justiina Niemi
Tittamari Marttinen toimii lastenkulttuurin, erityisesti lasten- ja nuortenkirjallisuuden läänintaiteilijana Varsinais-Suomessa. Hän järjestää kirjallisuuden ja luovan kirjoittamisen työpajoja ja teemapäiviä kouluissa ja tekee laajasti lukemisen edistämistyötä. Hän on Naantalin Kirjahyrrä-lastenkirjallisuusfestivaalin taiteellinen johtaja. Hän on julkaissut yli 70 lasten- ja nuortenkirjaa sekä runoja ja lyhytproosaa aikuisille. Lisäksi hän on toiminut suomentajana, päätoimittajana ja toimituspäällikkönä sekä lukuisissa kirjallisuuden ja kulttuurin luottamustehtävissä, mm. Suomen Kirjailijaliiton johtokunnassa vuodesta 2005 ja varapuheenjohtajana vuodesta 2007. 






Karoliina Suoniemi - Kuvaajana Roosa Halme
Karoliina Suoniemi toimii soveltavan sanataiteen läänintaiteilijana Satakunnassa. Hän on tamperelais-turkulainen sanataideopettaja ja draamakasvattaja. Läänintaiteilijana hän edistää luku- ja kirjoitusharrastusta kaikenikäisten keskuudessa, luo toiminnallisia malleja tavoitteensa edistämiseen sekä tuo kirjallisuutta keskelle kaupunkia, ihmisten pariin.