Tekstinäytteet

Jukka Behm - Lahjoja norsujumalalle (Tammi, 2013)

ENSIMMÄINEN LUKU
jossa Adhikara Patil joutuu luopumaan mukavasta asennostaan ja ottamaan vastaan polkupyörän, jossa ei ole mitään korjattavaa

Adhikara Patil käänsi pajansa ovessa roikkuvan kyltin ympäri. Kadulle päin tuli näkyviin sana OPEN. Sana CLOSE jäi piiloon. Oven yläpuolella luki sekä englanniksi että marathinkielisin koukeroin: Pyöräkorjaamo A. S. Patil.
   ”No niin”, hän totesi ja palasi kuistilla olevan pöydän luo, jonka ääressä istui hänen äitinsä. Panji Kaneshalla oli ikävuosia kahdeksankymmentäkolme ja kasvoilla niiden veistämiä laaksoja ja rotkoja, joiden tasoittamisen ihmeitä lupailevilla ryppyvoiteilla hän oli lopettanut aikoja sitten. ”On aika aloittaa työt. Täytyy vain toivoa, ettei tule liikaa asiakkaita. Ei oikeastaan huvittaisi rehkiä näin mukavana päivänä.”
   Pyöräkorjaamon pitäminen oli Adhikaralle harrastus. Se oli hänelle hupia tai terapiaa, jota hän oli määrännyt itse itselleen. Miten sen nyt otti. Hän oli eläkeläinen, vaikka oli ollut vasta äskettäin nuori mies ja astumassa uraputkeensa, joka oli pitkä ja kapea ja jossa ei hohkanut poistumisreittiä lupailevaa vihreää valoa. Hän oli kavunnut nyt putkesta ulos ja auringonvaloon. Hän sai keksiä itselleen haluamaansa tekemistä tai olla tekemättä sitä, minkä oli keksinyt. Hikoilu ja hosuminen eivät kuuluneet hänen nykyisen virkansa pakollisiin luontaisetuihin, joten hänellä ei ollut kiirettä sulkeutua työmaalleen ja sotkea käsiään ketjurasvaan.
   Panji Kanesha nosti etu- ja keskisormensa ilmaan ja hieroi niitä vastakkain.
   ”Mulga”, hän sanoi. ”Poikani. Äitisi tarvitsee apua.”
   ”Niinpä tietysti. Tässä sitä on.”
   Aamupäivä ei ollut erityisen kuuma, mutta Adhikara istuutui mielellään varjoon. Hän avasi pöydällä olevan vihreän Golden Virginia -pussin ja kaivoi esille purujen seasta filtterin ja tupakkapaperikotelon. Sitten hän annosteli sopivan määrän hippuja paperin päälle ja kieritteli sen pöydällä oikean muotoiseksi ennen kuin nuolaisi liimapintaa.
   ”Tästä ei tullut mestariteosta”, hän arveli ojentaessaan äidilleen valmiin sätkän, jonka pää kapeni niin, että se muistutti piikkiä.
   ”Eipä sillä ole väliä”, panji Kanesha sanoi ja avasi tulitikkulaatikon. ”Kohta se on kuitenkin tuhkaa.”
   Adhikaran vaimo Mahajadeem tuli olohuoneen ovesta pihalle ja asettui seisomaan katoksen reunalle. Hän tähyili lähes pilvettömälle taivaalle ja antoi auringon hyväillä kasvojaan. ”Työmies ei ole ehtinyt vielä työmaalleen”, hän totesi. ”Ei taida työ tänään maittaa.”
   Adhikara otti hetkeksi syyllisen ilmeen, mutta lausui sitten puolustuspuheensa: ”Linssit ovat vielä torilla, mutta brahmin pieksee vaimonsa, koska tämä ei osannut tehdä niistä herkullista muhennosta.”
   ”Siis mitä?” kysyi Mahajadeem.
   ”Poikani tarkoittaa, ettei pidä mennä asioiden edelle”, panji Kanesha selvitti ja puhalsi savua sieraimistaan.
   ”Juuri niin. Pyöräkorjaamo on avattu”, sanoi Adhikara. ”Se on hyvä alku. Ihan tarpeeksi hyvä.”
   Mahajadeem ei seisonut koskaan liian pitkään auringossa vaan oli siirtynyt jo katoksen varjoon. Hän katseli äitiä ja poikaa, oliivinvihreään sariin pukeutunutta anoppiaan ja miestään, jolla oli yllään nuhjuinen t-paita ja shortsit, jotka oli hankittu vähintään viisitoista vuotta sitten. Ne palvelivat lahkeessa olevasta reiästä huolimatta niin hyvin, ettei niistä voinut luopua. Sitten hän katsoi kadun suuntaan sen verran totisena, että myös Adhikara käänsi katseensa ja näki aidan takana etenevän miehen pään. Se liukui ohi tasaisesti ja nopeasti. Sen täytyi kuulua polkupyöräilijälle.
   ”Tuo mies meni tuosta jo äsken ohi. Silloin hän ajoi toiseen suuntaan”, Mahajadeem sanoi. ”Minusta tuntuu, että hänellä on asiaa tänne.”
   ”Miksi hän sitten polkee edestakaisin?”
   ”Kerää varmaankin rohkeutta”, arveli panji Kanesha. ”Olen liian pelottava”, hän sanoi ja kähisi päälle. ”Pelottavampi kuin pihaa vartioiva rakki.” Hänen olematon vatsansa hytkyi ja luiset sormet naputtelivat tuhkaa tuhkakuppina toimivan lasisen maljan ohi.
   ”Siinä hän on taas”, sanoi Mahajadeem ja korjasi hiuksiaan korvansa taakse. Hänen tukkansa oli vielä korpinmusta. Siitä puuttuivat harmaat raidat, jotka viiruttivat panji Kaneshan päälakea. ”Nyt hän tulee siitä suunnasta mihin äsken meni. Lyödäänkö vetoa, että kohta hän on täällä?”
   ”Mies näyttää jotenkin tutulta”, Adhikara sanoi. ”Eikö hän asu seuraavalla Laxmibai Tole Roadin suuntaisella kadulla, jos mennään täältä poliisiasemalle päin?”
   ”Minä en näe ketään”, sanoi panji Kanesha ja nosteli silmälasiensa kehyksiä.
   ”Kyllä. Hän se on”, sanoi Adhikara. ”Joku liikemies tai vastaava. Olen varma siitä.” Hän ei saanut mieleensä miehen nimeä, vaikka he olivat melkein naapureita. Heidän puutarhojensa takapihan muurit lähes koskettivat toisiaan, mikäli Adhikara ei ollut erehtynyt henkilöstä, ja tuskinpa hän oli, sillä kyllä hän ihmisten kasvot muisti, vaikkei pystynyt yhdistämään niihin aina oikeita nimiä.
   Adhikara alkoi käydä kirjaimia läpi yksi kerrallaan. Se oli hänen tapansa palauttaa ajatuksiin nimi, jonka aivoissa puuhailevat varastomiehet olivat heittäneet perimmäiselle hyllylle ja pinonneet päälle kasan roinaa.
   Aakash, Ajay, Adil, mietti Adhikara.
   Balbir, Banke, Bharat. Ei. Myös B oli yhtä väärä alkukirjain kuin A.
   Chaitanya, Chinmay, Chirag, Chittaranjan.
   Kun miehen pää ilmestyi uudestaan näkyviin, se oli pysähdyksissä ja tuijotti pensasaidan takaa suoraan Adhikaraa.
   ”Namaskaar”, mies tervehti. Hän heilautti kättään.
   Kiinnostava tapaus, Adhikara mietti. Hän mietti myös, pitäisikö hänen nousta tuolistaan, josta oli löytänyt mukavan asennon ja jossa hänen teki mieli lekotella vielä vähän.
   ”Onko siellä ketään?” mies huhuili. ”Herra Patil. Tekö siellä istutte? Minä näen teidät kyllä.”
   ”Täällä hän on”, panji Kanesha ilmoitti. ”Peremmälle vain”, hän toivotti ja yskäisi sanojensa perään kuin käynnistymistä yrittävä moottori.
   ”Ajoin tästä ohi ja ajattelin pysähtyä”, huhuili mies, jonka nimi pysyi Adhikaralle yhä arvoituksena. ”Pysähdyin siksi, että uskon Adhikara Patilin olevan täsmälleen oikea henkilö auttamaan minua.”
   ”Tänne näin! Tänne vaan ihan rohkeasti”, panji Kanesha sanoi jo komentavaan äänensävyyn. ”Mielummin portin kautta kuin aidan läpi.”
   ”Taisi käydä niin, että työmieheltä vietiin tauko”, arveli Mahajadeem ja hätisteli edessään pörräävän korennon matkoihinsa.
   Danvir, Deep, Devkumar, Dhiraj. Adhikara kelasi edelleen aakkosia, kun mies oli jo tullut pihan puolelle. Hänen kätensä taluttivat mustarunkoista miestenpyörää. Vatsa kertoi korkeasta elintasosta tai epäterveellisestä ruokavaliosta, mutta oli selitys mikä tahansa, niin näytti siltä kuin miehen keskivartalon tilalle olisi asetettu ilmalla täytetty jumppapallo, samanlainen, jonka Mahajadeem oli hankkinut joskus postimyynnistä heidän asuessaan Englannissa ja joka pysytteli piilossa komeron perukoilla.
   Ednit, Ekadant, Ekbal. Muistikeinosta ei ollut apua.
   Miehellä oli tummat suorat housut ja valkoinen kauluspaita, joka pyrki esiin housujen alta. Näkyviin kiilautuva helmus oli terävillä rypyillä. Paidan napit joutuivat ankaraan puristukseen ja näyttivät ponnistavan lentoon hetkenä minä hyvänsä.
   ”Joku on ryhtynyt kuntoilemaan”, sanoi mies, ja nyökkäsi pyörän sarvia kohti. ”Se joku olen minä.”



Mervi Heikkilä: Louhen liitto (Haamu Kustannus, 2015)

Huijaus

Haluatteko tietää, miltä kuulostaa kun maailma romahtaa?
Minä voin kertoa sen. Se ei kuulosta miltään. Se on niin tiheää hiljaisuutta, ettei siihen mahdu yhtään ainutta sanaa.
Siltä minusta tuntui sinä perjantai-iltana, kun olin saanut kuulla, ettei äiti ollutkaan minun oikea äitini.
Istuimme keittiön pöydän ääressä. Ruudullinen kangasliina oli juuri pesty, mutta siinä oli ryppyjä. Silitysrauta ei ollut kahden naisen taloudessamme kovin suosittu kodinkone. Itse asiassa juuri mitkään kodinkoneet eivät olleet kovin suosittuja. Kirjat olivat paljon tärkeämpiä tai elokuvat tai valokuvaus tai ihan mikä vaan.
Silitin ryppyä liinasta kädelläni suoraksi uudestaan ja uudestaan ja yritin ymmärtää kuulemaani.
‒ Niin me teimme, huijasimme systeemiä, minä, eräs sairaanhoitaja ja sinun oikea äitisi. Papereissa lukee, että sinä olet minun, mutta oikeasti tapahtui jotain ihan muuta.
‒ Mitä sitten tapahtui? sain vaivoin kysyttyä.
Ääneni tuli ulos paksuna ja vieraana. Miten äiti, minun luotettava äitini, jonka luulin tuntevani läpikotaisin, oli voinut ”huijata systeemiä” ‒ ja mikä pahinta, huijata minua? Ja mikä ihmeen ”oikea äitisi”? En ymmärtänyt. Mutta tunsin, miten musta, öljyinen vihan aalto hitaasti nousi sisälläni.
‒ Se sinun äitisi. No, hän on eräänlainen erakko. Ei voinut ajatellakaan pitävänsä sinua. Minä taas halusin lasta. Halusin oikein kovasti, mutta totuus on, etten voi koskaan saada omaa lasta.
Äiti vaikeni surkean näköisenä. Hetken päästä hän jatkoi:
‒ Se oli kaikille parasta, niin me ajattelimme. Mutta minun olisi tietenkin pitänyt kertoa jo aikaisemmin. Monta kertaa olenkin ollut sanomassa, mutta aina on tullut jotain. Roona. Roona, katso edes minua!
Nostin katseeni pöytäliinasta. Äiti itki. En antanut sen pehmittää minua, en vielä.
‒ Kuinka sinä saatoit! Huijata minua! Mikset kertonut aikaisemmin? Valetta kaikki, koko elämä!
‒ Roona, kulta. Tiedän, että tämä on vaikeaa. Ehkä joskus pystyt antamaan minulle, meille, anteeksi. Mutta me ajattelimme, että se oli sinun parhaaksesi. Ymmärrätkö?
Ei, en ymmärtänyt. Juuri silloin en halunnut ymmärtää. Olin vihainen ja pettynyt ja surullinen yhtä aikaa. Tuntui, että kaikki oli lyöty rikki. Yksi oli hylännyt ja toinen huijannut. Vuosien ajan. Koko kohta 16-vuotiaan elämäni ajan. Mutta ehkä eniten ärsytti, että en voinut olla näkemättä, miten vaikeaa tämä oli äidille.
‒ Olen rakastanut sinua kuin omaa lastani, enemmänkin. Olen yrittänyt olla sekä hyvä äiti että isä, enkö olekin?
‒ Isä? Onko sekin sitten valetta, että minun isäni on kuollut?
Äiti huokasi.
‒ Minä en tiedä, kuka isäsi on. Ehkä hän on kuollut, ehkä ei. Vain Valpuri, sinun oikea äitisi, tietää.
Tämä oli liikaa. Nousin niin että tuoli kaatui kolisten ja harpoin omaan huoneeseeni. Kaaduin petaamattomalle sängylle. Tuntui, etten ollut todella siinä, vaan jonkun toisen unessa. Pahassa unessa. Eikö siinä ollut tarpeeksi, että olin erilainen kuin kaikki muut. Pitikö oman äitini olla petturi ja huijari? Hamusin kainalooni vanhan korvapuolen teddynalleni Väiskin ja suljin silmäni, mutta en voinut estää kyyneliä tulvimasta.





Jyrki Heikkinen: Huilumusiikkia remontin taustalla (ntamo, 2014)














Nypin laitakukat polvillaan niitynpientareella
                             alkuaineiden kaaoksesta
                                                          kutsun kadonneet tavarat
               ällikkää                   ja haipakkaa                                            
                                                                   poltan housut
                                       tienristillä                 juon kitkerän maitiasnesteen
                    pahat puremat, kouristukset ja ruhjeet
                                         kuumissaan kiertyvät
                          maanmyötäiset               osattomat
                                            juurehtivat               nimettömät
                                       haaran kiehkura                                
                                  etsii toista kiehkuraa                järjen läpi
                                           työntyy törröttäjä


***************************************


                          Kun salamat halkovat öistä taivasta
                                        iske keppi maahan merkiksi
                                      siinä olkoon
                                                                 ihmisen keskikohta
                                                              josta kumpuaa musiikkia
                                         minä haluaisin olla ihminen
                                 jos en jo olisi
                              ja pelkäisi koko ajan
                                 ihmisiä ja varjoja tässä maisemassa
                                                      ilmapallot karkaavat käsistä
                                                   kahvi kylmenee, musta kivi
                          rikkoo kristallimaljan tyhjyyden
                                                                     halki leijuu kohti
                                                               väräjävän utuisia laikkuja
                                                                hauraassa vakauden tilassa
                                                                  valahtaa tyhjäksi
                                       odottamattoman katveessa suurin alue
                                             on aina pyöreä
                                 Druga pomona Natakar si
                                                                    muistaakseni
                                                     elämä synnyttää järjestystä näillä sanoilla
                                              summamutikassakin suutaria sohitaan
                                           mutta sillä on hintansa
                                                         raaka-aineiden iskeytyessä vastakkain
                                                         törmäillessä
                                                                                          kimpoillessa
                                                                     läpivirtaillessa ja lopulta
                                                                          sekoittuessa toisiinsa
                                                                         informaation kovassa paineessa
                                                        muutos on aina palautumaton


***************************************


Edellinen lauta määrittää seuraavan
             kunnes seinä tulee vastaan  
                                                    etteikö ulospääsyä löydy
                                                         jos tyhjiön luonti vasaralla epäonnistuu
                                                      pinkopahvi kirkuu palasina seinille
                                               ja argonit karkaavat avaruuteen
                                       vaikka vatupassi pitelee
                                                           karvalautoja poikittain
                                          on otettava huomioon ympäristön lämpötila
                                                                       kosteus, lika, säteily ja siitä huolimatta
                                                     pontti halkeaa
                                                                                       ruuvi taipuu
                           maavara pienenee motivaatiota odotellessa
                                                                 ei normaali-ihminen kaipaa huilumusiikkia
                                                          remontin taustalle
                                                     viisi kerrosta
                                                     Siionin viisautta löytyy korkkimaton alta
                                                         naamiomies kutsuu Dianaa
                                   viheriöivälle niitylle
                                                                 on yhtä suruton kuin avutonkin
                                                                           muutoksen edessä
                                           tai kun seinä tulee vastaan
                                                               pohjoisen sävyisä turtumus timpurinkynä kädessä
                                                 älyää sentään
                                                     odottaa myrskyä
                                               jotain karua
                                                      ja tummaa häilyy sillanraossa tämä
                                                                           vähäinen elämän ylijäämä
                                                                                    ehtii kerran ärähtää
                                                        ja kohta jo lentelee myllynsiivellä
                                pää ääriasennossa
                                                                             ehtii ajatella
                                   talo on nyt valmis poltettavaksi
                                            sen jälkeen hiljaisuus
                                                    kaivetaan tuhkasta kuin kypsä nauris
                                                            ja keksitään uudelleen




Jorma Koski: Riekkomailla (Karisto, 2015)

Ote novellista Mittarinlukija

  Karppisen Eelin asumus löytyi yllättävän vaivattomasti. Satametristä kujaa reunustavat koivut hehkuivat ruskan väreissä. Kujan päässä häämötti punainen tupa, jonka takana välkkäsi vuolaana virtaava joki. Kujanvarren heinikko heilahti. Puskurin edestä kujan poikki pökäisi kirjava maatiaiskatti häntä ojossa. Tavan mukaan Aleksi tarkkaili pihapiiriä irrallaan kuleksivien koirien varalta. Niiden kanssa Aleksi oli varuillaan, vaikka itse oli koiramies. Uudessa roolissaan hän oli jo ehtinyt nähdä monenlaista louskuttajaa.
   Eräässä talossa nuori äiti oli valitellut virran hukannutta sähköpistorasiaa. Kysynyt suoraa voisiko sähkömittarinlukija sitä vilkaista. Aleksi ei voinut vastustaa surullisen näköisen naisen pyyntöä. Tämä oli hyssytellyt itkeskelevää lasta sylissään. Aleksi oli ruuvaillut kontallaan lattianrajassa pistorasiaa auki, kun olkapäältä lehahti happaman hajuinen hönkäisy. Säpsähdys, varovainen pään kääntö, oikealla olkapäällä lepäsi tanskandoggin valtava kuono. Mistä tuollainen jötikkä oli yhtäkkiä ilmaantunut. Tullessa talossa ei näkynyt minkään sortin lemmikkiä, vaikka kirpeä tuoksu kertoi vallan muuta.
   – Ei se tee mitään, nuhrusilmäinen, yhä lasta sylissään hyssyttelevä äiti rauhoitteli.
   – Ei sen tarvitsekaan, kyllä minä tämän hoidan, Aleksi kuittasi, ja joutui vielä siirtämään sohvaa saadakseen lisää työtilaa. Sohvan alta paljastui puolentusinan verran kääröksi taiteltuja kakkavaippoja. Aleksi vilkaisi naista. Tämä turisti nenäänsä, hyrskähti holtittomaan itkuun, johon pienokainen heti yhtyi.
   – Saatana täällä korvessa jaksa. Jätkän piti tänne väkisin päästä ja sitten ite viikot Norjassa rekanajossa. Yksin saa täällä yrittää. Mikään ei…
   Aleksi asteli nurmikon poikki Karppisen kuistille, joka näytti painuneen eteenpäin vinksolleen. Yhtä rikkinäistä ikkunaruutua oli paikkailtu ruskealla liimapaperilla.
   – Sisään, hento naisääni huhuili koputukseen.
   Aleksi avasi oven, astui viileään ja hämärään eteiseen, josta aukesi näkymä tupaan. Ikääntyneitä ihmisiä. Se oli kovin tavallista näissä maaseutukuntien syrjäisissä mökkitölleissä. Sisällä tuoksahti vanhalle. Hirsitaloissa ilmanvaihto toimi. Emäntä tulla keikkui keittiön puolesta, harmaapäinen isäntä istui lukulasit nenällään tuvan keinutuolissa sanomalehti levällään.
   – Sähkömittari pitäisi lukea, Aleksi ilmoitti ovisuulta.
   – Jaahas, vai sellainen olisi meininki, emäntä vastasi.
   Isäntä tuskin vaivautui vilkaisemaan ovelle. Keskittyi lehteensä.
   – Siellä se vissiin on mittari eteisessä, emäntä arveli. – Napsauta lamppuun valot.
   Aleksi oli jo sisään astuessaan huomannut eteisen oviseinustalla olevan mittaritaulun ja ehtinyt harmitella taskulampun unohtamista autoon. Tummuneen paneelikaton neljänkymmenen watin kuupavalaisin ei auttanut erottamaan harmaan sähkömittarin numeroita. Ei edes kiekon kiertoa.
   – Ei taida onnistua ilman apuvaloa. Sattuisiko löytymään jonkinlaista taskulamppua?
   Aleksi seurasi kiharapäisen isännän reagoimattomuutta. Sanoille ei tuntunut löytyvän mitään kaikua. Oliko ukko huonokuuloinen, vai tekeytyikö änskällään kuuroksi. Itseensä kietoutunut umpimielinen metsäperän jurrisko. Keittiöstä kuului laatikoiden aukomista.
   – Missä se meidän sähkölamppu taas, täällä sen pitäisi olla kyökin puolella, myötäänsä se on hakemisessa, emäntä puheli ääneen.
   Jäyhä isäntä tuijotti lehteä, oikean jalan päkiä pukkasi narisevaa liikettä keinutuoliin. Sai sellaisen vaikutelman, ettei ukkoa liikauttanut lainkaan koko meneillään oleva homma.
   – Jo löytyi, tokko sitten pattereissa voimaa.
   Pyylevä tummakutrinen ja höyli emäntä sipsutti eteiseen käsissään kaksi taskulamppua. Onnahtelevasta askelluksesta saattoi päätellä, että emännän oikea jalka oli vasenta huomattavasti lyhempi. Kasvoja komisti ystävällinen hymy.
   – Mahtaako näistä edes toinen pelata. Pruuvaa sinä nuoremmuuttasi.
   Aleksi kiitteli lampusta.
   – Tuo ukko se on muutamanlainen kitupiikki, kertakaikkisen visu. Ottaa niin välistä päähän. Hautaanko se rahojaan jemmaa. Joka raossa könyää lämpöpattereita sammuttelemassa. Eikä raski nuukuudeltaan edes valoja polttaa. Tuolla nytkin puolipimeässä koettaa lehteä tihruta. Muisti sillä ronklaa.
   Miten juuri niin usein emäntä oli se joka piti huolen puhepuolesta, Aleksi mietti. Mitä tuumaisi vaiti pysynyt isäntämies jos taipuisi sisintään avaamaan. Tuskailisiko naisväen uusista hameen hepeneistä, vaikka kaapit ja henkarit entisiä pullollaan. Ja päntiönään pitää olla jossain kulunpäällä. Sitten kun päästään, Aleksi oli monesti miettinyt, lehtijuttuun kultahääpäivänä ollaan niin yhtä pataa. Kirkkain silmin vannotaan yhteiselon sutjakkuutta, ei ole nahinapäivää koettu. Kumpikaan ei muista niitä mykkäkoulupäiviä jolloin ei ole torailun lomassa puhua pukahdettu toiselle sen halaistua sanaa.
   Emäntä yhä vierellään Aleksi tuijasi puolitehoisella valokiilalla kilowattituntimittaria, jonka kiekko teki matkaansa töin tuskin silmin havaittavalla tempolla. Sattuiko jääkaappi juuri hyrskähtämään käyntiin, kun pientä eloa kiekossa ilmeni. Aleksi napsautti tuikun sammuksiin, kaivoi puseronsa povitaskusta vihkosen ylöskirjausta varten. Napsautti tuijun uudestaan päälle ja totesi osaksi tuvan suuntaan kääntyen reilusti sanojaan painottaen:
   – On sitä vaan tuota sähköä näköjään mennytkin.
   Emäntä ei siihen ehtinyt reagoida mitenkään, säpsähti vasta keinutuolin heilahdukseen, lehden kahaukseen sen pudotessa isännän polville. Tuolin narina liike lakkasi römäkkään mylväisyyn.
   – Häh!






Juha Kulmala: Pompeijin iloiset päivät (Savukeidas, 2013) 




                    olet mun viimeinen
          hehkulamppu, sanoit
aamu nousi
raihnaisesti kuin jalkansa päälle
          sammunut visionääri, pitsalaatikkopuiston
                                                            halvat linnut
                    maisematapetin palkeenkielestä
                              pilkotti tilintarkastajan
                    luinen silmäkuoppa
tunsin sen minkä sinä ja me sen minkä kaikki
kuinka aika on käynyt ahtaaksi, tulevat vuodet
                    kadonneet kuin kaukaiset maat
tuuli on niitattu osuuskaupan seinään kiinni, ruoste
                                        on liian hidas vapahtaja
                              horisontissa lojuu lippu jota ei jakseta
                    nostaa, ei kuvitella jaksettavan, ei uskalleta
          tahrimisen pelossa nostaa, pelätään että tulee
                                                            joku hullu ja nostaa
kivikausi jatkuu yhä pehmusteiden alla, näyttöruutujen hehkun
ympärillä varjomme liittyvät yhteiseen pimeään, sanojemme varjot
                                                  yhteisen vaikenemisen pimeään
yksi kunnon riuhtaisu riittäisi, yhden
                    riuhtaisun kuvittelemisen voima
          väreilee meidän hartioillamme
                              kaiken kauhun ja rakkauden voima
yksi riuhtaisu, ennemmin tai myöhemmin
                    tuuli on irti kuin miljardi vinkuvaa minkkiä
                                        ja koko kuplahalli repeää, korkeammalta
                              kuin korkeimpien sublunaaristen komisarioiden valta
                    alas kukkaronpohjien dynastisiin syvyyksiin
                                                                      ratkeaa rujo parsimus 
                    katoaa kalman magian paine, kassavirta sammuu
                                                            murenee makeasti
                    itkumuurien marenki, niiden mittaamattoman
                                                            irvokkaat freskot
                                                  puhaltuvat pois, Troijan sota
                                        on lopultakin ohi, sankarien aika ohi
                              rosvojen ja poliisien, velkojen ja viisumien
          ravista pöly hiuksiltasi, pyyhi murut huulilta ja kävellään
katseesi
on kirkas ja vakaa kuin ensimmäinen tulitikku
                                                            viimeisen ratsian jälkeen
kävellään, muutama askel riittää tien päähän, siitä eteenpäin
                                                                      jos asiat
                                                            ja jos me
tulisimme tajuihimme, olisi yksinkertaista kääntää
                                                  tiet siihen mistä kuljetaan
villin maan kasvaa mihin puutarhat eivät väkipakollakaan
                                                  kirjoittaa
kuittaus vuosisatojen valituslistan poikki, kuuluttaa
                              salasanat yläkerran ikkunasta, olisi
                    vertauskuvien viraltapano, luukellarien hillous
                              ja yksinkertaista
          olla vapaa ja vähitellen viisas kansa
jonka ihmisiä löytyy sieltä ja täältä, jos asiat
                                                  ja jos me
ja jos ei kuin syvänmeren paineessa raskas ja hidas
joka liikahdus, jokaisesta luonnollisesta eleestä vääntyy
                                                  kohtuuton urotyö
                              jokainen kitsas laupeudenteko
rusentaa rintaa ja päätä kuin kylmäkatseinen
                    lapsi lahjapaperin, koiran lailla
varas kuljeksii meren ja kaupunkien rajaa
                    ja kaikki näkevät hänet, en osaa
                                        enkä aio oppia
          katselemaan itseäni eliniän päästä kuin
                    kaatopaikalle vietävää irtainta, joku
          pelimanni tien sivussa siinä, toimikunnasta
                    päivystävä neanderthal ja ilmapallo
                                                  jolla kaikki valtuudet
                                        olankohautus
on sukupolvi, ihminen yhden tähden sudoku
                                       olet mun viimeinen
ja aamu nousi löysästi kuin ikivanha rollaribiisi
                              hehkulamppu, sinä sanoit
                    meidän hamuilevat kätemme
                              Toteutuvat, historia, onni
                    tulee tuubista vain puristamalla
          vaikka ei vielä kaksi
samaan tahtiin hengittävää nostaisikaan suurta
                                        kevätmyrskyä, se antaa
                    rytmin ja rytmi antaa askeleet ja kaikki
          mikä on kiinni irtoaa ja lähtee
                              kuin paha kenkä marjapuskien yli, pestään
                                                  passikuvien jämät kasvoilta pois
                    minä voin olla kompassi
jos sinä olet kartta, tai kompassi, ja minä olen kartta
                              tämä kasteesta vielä viileä pelti
                    olkoon hallavan tamman lämmin kylki
                                                  tähän terveyteen
                              nouskoon kuume, tämä
                                        kylmäketju on katkaistava
                              jotta elämä voi alkaa  



***************************************


siitä vähästä mitä jaettiin
          riitti hyvin kesäyöksi, elämäksi
elämäksi kutsutun esityksen väliajalla

                              aamuaurinko on puskurin lommo
          olemme toistemme minimipalkka, pärjäämme kyllä
                                        kuin rattijuopot kesälomateillä




Miki Liukkonen: Raivon historia (WSOY, 2015)


 "Ihmisten mukaan hän oli oikeamielinen ja iloinen mies joka viihtyi lehdoissa yksinään,
koska ei osannut selittää itseään muille niin että se olisi tyydyttänyt häntä itseään.
   Hän asui tuulen toisella puolella hyväkuntoisessa talossa, jonka lähellä sijaitsevaan kauniisti soivaan puroon hän mielellään työnsi jalkansa.
   Hänen sanottiin olevan verrattain hurskas mies, joka kärsi kaatumataudista, jonka uskottiin olevan seurausta hänen menneestä ja liiallisesta ilottelusta Saksan ja Turkin perukoilla kahden ystävän kanssa, joista toinen paitsi katosi ei välttämättä ollut koskaan edes olemassa, vaan osa sitä ikävää ja noiden aikojen hämärästä johtuen tynkäistä muistelmaa, jonka hänen varmuudella olemassa ollut ystävänsä käski hänen kirjoittaa (sitä ei tapahtunut), koska ei itse kuulemma muistanut enää mistään mitään ja halusi tapahtumat eriteltävän siten, että hänen tuleva vaimonsa ei pitäisi häntä täysin epäpätevänä miehenä.
Opiaatteja sekä väkijuomia hytisevissä risumajoissa, arktisissa luolissa nuuskattua rautapölyä, kivettyneiden rintalihasten ja huimausten vantteria öitä. Rehukaljaa ja siideriä lämpimissä majataloissa! Koko oletettu kirjo.
   Hän piti musiikista ja sai lapsekkaita naurukohtauksia.
   Hän värisi kuorolaulujen kirkkailla penkeillä ja itki aina lohduttomasti kun näki auringonlaskun pusertuvan Intianvuoren laelta
   Hän
soitti urkuja!
   Hänen yleismaailmallisuutensa ja pulska ulkomuotonsa tekivät hänestä oivan vieraan sukukokouksiin, sekä tilanteisiin, jotka vaativat 'hiljaista erotuomaria'.
   Hänellä oli taipumusta pitkiin ja turhamaisiin yksinpuheluihin hetkinä jolloin häntä ympäröi ihaileva joukkio. Kaiken kaikkiaan:
taivaalta laskeutunut, silmiään räpyttelevä uusi ja korea nuoruus!"

[TAUKO]

  "Hänen ruumiinsa löydettiin vasta vuosien päästä
    maitokukkien ja kauniiden eläinten ympäröimänä."



***************************************



Viileä metsä aukeaa vähitellen.
                                                                 Kasvit ja heinät ovat kosteita, pisarat värisevät

                                                                 En tiedä mitä huomenna tapahtuu
                                                                 samaan aikaan kun on keskipäivä
                                                                 olen tuntevinani
                                                                 kaupungin jossa en ole koskaan käynyt.
                                                                 Kerran, tai samoihin aikoihin

                                                                 kun makasin tutun puiston penkillä ja oli lämmintä
                                                                 niin kuin nyt sisiliskoja roskapöntöissä
                                                                 tuli joku sanomaan että Unkarissa olisi mahdollista nukkua
                                                                 vaikka koko yö turvallisesti, ja että aamulla
                                                              sitä sitten heräisi juustokakkuun ja että juustokakkua voi syödä
                     
                                                                 vaikka ei olisi hampaita.
                                                                 Vastasin että siinä vaiheessa kun
                                                                 alkoholinkäytöstä tulee järkevää
                                                                 se muuttuu alkoholismiksi

                                                                 ja että tämä pätee myös muihin toimiin.
                                                                 Tarkoitinko sillä jotakin
                                                                 vai yritinkö
                                                                 ikään kuin muinaista näytöstä
                                                                 ainakin siinä oli perää.

                                                                 Puut näyttävät vaakatasossa pidemmiltä
                                                                 mutta ovat myös helpompia kavuta.
                                                                 Yhtäkkinen keskipäivän muisto

                                                                 ja
                                                                 huomaamaton saapuminen uudelle alueelle.



***************************************
  

Täydellinen ilmentymä! Ihan sama mikä. Jokin.
Vastaansanomaton, taivaalta laskeutunut tai ympärillä.
Puiden osoittama tai vasta saapuva. Kuuntakainen korento sekoamaisillaan vihreästä lakasta.
Äkillinen tiede tai moskeija hiekkamyrskyn jälkeen, hedelmäkojut joita kukaan ei omista,
teltta pullollaan revontulia observatorion juurella; ikiyössä!
Nyljetyn eläimen hiljaisuus, paljas reisi joentarhan hopeassa, pohjamutaan ahtautunut timantti,
aamumaljan kaari valon syvennyksessä, kuuma veri.
Ne kymmenet tuhannet alttarit jotka jäivät rakentamatta ja yhä marmorissa uinuvat,
jossain kauan sitten kadonneen temppelin alla, jossa hiljaisuudella on uusia muotoja.
Vastaansanomaton, ympärillä ja lakkaamatta. Koko sielukas hetki kaikkineen paketissa.







Aki Luostarinen: Ajan olo (WSOY, 2012)










Oli haaveiltu lumotusta puutarhasta.
Oli kaivettu kesanto auki ja tasoiteltu tanner:
kasvakoon nurmi ja tuhannet kukat.
Sinä laitoit siihen perennan;
minä siirsin kirsikan taimen sinne taakse.
Tuskin se kasvaa: jouduin katkomaan juuria,
eikä siinä ole mitään symboliikkaa.

Turha laskea tunteja, aroniain, luumupuitten
työkalujen hintoja, kun ilo
on ajan ja rahan tuolla puolen.
Hiki ja arat hartiat on varma
tae elossa olosta.

Kun tarha oli valmis, kastettiin se
ylevän aatteen nimiin
että sellainenkin meillä on.

Mutta tulikin muutto, tarha piti hylätä
eikä sitä kukaan hoida.
Kenties se kasvaa umpeen,
ennalleen, mikä lie tarkoituskin.

Mutta jos me sen muistamme, tarha elää.
Vai oliko se vain kuvajainen, hyvä uni?


***************************************


Hän on perso ruualle, viinille, rakkauden töille.
Raha ja valtakin kelpaisi, jo puuttuisi häpy.
Hän ahmii valon, ilman, paikan, ajan,
kevään juhlaviikko jatkuu aina.
Hän juo elämän kaivon, mutta työlle on nirso.
Ahneus on pahe, perisynti,

jota ilman yhteiskunta kituu ja kuihtuu:
terve ahneus pitää maan ja tähdet liikkeessä
ja onnellinen kansa voi hyvin, sanoo ajan henki,
tuo epatto henkien talossa.

Hän on tehnyt hegemonialle toteemin
jyrsityn sahapukin poikkipuusta.
Kun pälvi kasvaa ja kuusessa puhuu iltatuuli,
hän pystyttää paalun, suutelee sen poskea
ja tanssii taivaan teille.


***************************************


Se vaihtelee.
Se on kaikkialta mistään.
Se on kaikesta.
Jokainen on sen nähnyt,
kukaan huomannut.
Se on monta nimeä.
Se on entisensä koskaan.